Menší půjčky dokážou pěkně zavařit

Menší půjčky dokážou pěkně zavařit

Dalo by se to nazvat cestou do pekel. Několik zdánlivě drobných půjček, třeba i jen na částky do deseti tisíc korun. Vypadá to nevinně. Tak jako u mého bývalého spolužáka. Nejprve si půjčil na ledničku, pak na rozbité elektrické stahování okénka od auta a nakonec ještě na novou pračku. Aby toho nebylo málo, blížilo se léto a on dětem přísahal, že letos už opravdu pojedou k moři. A tak si zase půjčil. Na parádní dovolenou. Co měl jako jiného dělat, když to prostě slíbil?

Jenže… nedopadlo to s ním po finanční stránce příliš dobře. Finanční problémy z nesplacených půjček a úroků se ho drží doteď. A v této situaci není bohužel jediný. Zkušenost s půjčkami nebo úvěry má mnoho Čechů. Dokonce každý třetí. Lidé dluží na nejrůznějších hypotékách, úvěrech i drobnějších půjčkách přes 2 biliony korun. Ti, co jsou zvyklí řešit rozbité spotřebiče a třeba i dovolené půjčkou, mívají často finančních závazků více.

Mezi tyto případy spadají totiž všechny nákupy na splátky, kreditní karty nebo třeba leasing auta. Paradoxně nejhůř se ale lidem splácí menší půjčky na nižší částky. Když jich je několik, přestávají mít přehled, kdy a co mají splácet. Nebo stěží schrastí peníze na větší finanční závazky a nad těmi menšími raději přivřou oči. Hypotéku jsou tak schopni ještě zaplatit včas, ale ostatní… škoda mluvit.

Nad drobnými půjčkami se nevyplatí přivírat oči

Nesplacené závazky a úroky z nich ale můžou narůst do astronomických výšek a vytvořit obrovskou finanční past vedoucí k exekucím. Často je pak jediným řešením osobní bankrot. Přitom, když už se do takové situace dostanete – že máte několik souběžných půjček, existuje jednoduché řešení.

Sloučení všech půjček do jedné se nazývá konsolidace a znamená to, že jednáte s jednou bankou, při jedněch podmínkách a jednom splátkovém kalendáři. Díky tomu jste schopni si svoje závazky ohlídat a v případě problémů se splácením si je s bankou jednodušeji vykomunikovat. Narozdíl od více půjček u více věřitelů, z nichž někteří nemusí být ani solidní.

Jen pozor – pokud už jste někde se svými závazky po splatnosti, konsolidaci na všechny půjčky s vámi žádná banka neuzavře. Jestliže začnete situaci řešit včas, t.j. v době, kdy se nad Vámi mraky teprve stahují a ještě splácíte bez zpoždění, vždycky existuje cesta, jak z finančních problémů ven. Pokud potřebujete pomoci, ozvěte se přes naši kontaktní stránku.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení