Sankce za pozdní úhradu daní se zvýší

Sankce za pozdní úhradu daní se zvýší

Daně se týkají nás všech. Živnostníků, zaměstnanců, ale i lidí, pobírajících penzi. Pokuty za opoždění při jejich úhradě se mohou prodražit, obzvláště při delší prodlevě. Počítají se totiž podle počtu dnů od pátého dne po splatnosti.

Přestože nám jako první přijde na mysl daň z příjmu, jejichž úhrada se například zaměstnanců vůbec netýká, neboť ji platí zaměstnavatel ze mzdy, daní je daleko více.

 

Pozor na více typů daní a finančních závazků státu

Pořídíte-li si nemovitost, je nutné zaplatit daň z nabytí nemovité věci. Pokud ji vlastníte, vztahuje se na vás jednou ročně hrazená daň z nemovitých věcí.

Osoby samostatně výdělečně činné jsou však kromě daní z příjmu samozřejmě zodpovědné i za včasnou platbu svého sociálního a zdravotního pojištění. Vzhledem k tomu, že se na ně platí zálohy a jejich přesná výše se dopočítává až podle příjmů za předchozí rok, je třeba si ohlídat rovněž včasné uhrazení případného dorovnání. Penále se pak platí také za opožděné platby záloh, kde je tolerance příjmu platby do 8. dne následujícího měsíce u zdravotního a do 20. dne následujícího měsíce u sociálního pojištění. Penále pak činí 0,05 procenta za každý den prodlení.

Zdravotní pojištění si ale potřebují hlídat i neživnostníci. Týká se to například lidí vyřazených z evidence úřadu práce, osob v domácnosti, které nesplňují status státního pojištěnce, případně studenty starší 26 let. Měsíční výše jejich zdravotního pojištění je v letošním roce 1 647 Kč.

 

Penalizace při opoždění platby daní

Co se týká platby daní, existuje pro ně tolerance do 5 dnů po jejich stanovené splatnosti. Zůstává tak dostatek časového prostoru pro mezibankovní převody i v případě, že občan platbu provede až v poslední možný den.

Při neuhrazení závazků v řádném termínu se vypočítává penále pomocí úroků z prodlení. Ty pak nabývají každým dnem prodlevy po splatnosti.

Výše samotných úroků se stanovuje podle takzvané dvoutýdenní repo sazby, kterou stanovuje Česká národní banka. K ní se připočítá 14 procentních bodů. Celkový úrok z prodlení za jeden rok neplacení za druhou polovinu roku 2018 je 15 procent, protože samotná repo sazba k začátku tohoto období dělala 1 procento.

 

Výše úroků poroste

V září tohoto roku Česká národní banka repo sazbu o půl procenta navýšila, takže se v příštím roce velice pravděpodobně zvednou i částky za penále.

Nedosahují-li celkové úroky z prodlení limitu, který je nastaven jako minimum, stát je poplatníkovi odpustí. Tento limit činí 200 Kč.

Ve světě reálných statistik se úroky z prodlení nejčastěji předepisují podnikatelům a firmám. Samotný úrok a jeho platba přitom nesnižují daňový základ.



Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení